Home Apple I JP Morgan najavljuje manju prodaju iPhonea X od planirane

I JP Morgan najavljuje manju prodaju iPhonea X od planirane

2142
0
iphone x
iphone x

Narci Chang iz JP Morgana predviđa da će Apple u periodu od siječnja do ožujka proizvesti 15 milijuna primjeraka iPhonea X, što je za oko 5 milijuna, odnosno 25% manje od prvih predviđanja. Štoviše, za razdoblje od ožujka do lipnja, JP Morgan predviđa smanjenje proizvodnje na 10 milijuna primjeraka, što je čak za čak 44% manje od inicijalno predviđenih 18 milijuna.

Podsjetimo, nedavno je analitičar Ming-Chi Kuo iz tvrtke KGI najavio smanjenje proizvodnje iPhonea X za razdoblje od listopada do prosinca, što se pokazalo i u kvartalnim financijskim rezultatima koji su bili ispod očekivanja, iako je prosječna cijena prodanog iPhonea sa 755 narasla na 797 dolara, što upućuje na solidnu prodaju najskupljeg Appleovog smartfona.

Koliko točno primjeraka ovog modela je prodano, nećemo nikad saznati, jer Apple nikad ne daje podatke o konkretnim modelima. Jedini faktori za jednadžbu ostaju nam ukupni broj prodanih primjeraka i njihova prosječna cijena, no ni to nije u potpunosti mjerodavno s obzirom da su u to brojku uključeni i stariji modeli.

U prognoze JP Morgana, kao ozbiljne institucije, nemamo razloga sumnjati. Sezona blagdana je prošla, kao i veći dio euforije, što bi definitivno moglo utjecati na smanjenje potražnje. Kolika će ona na kraju biti, ostaje za vidjeti. Iluzorno je očekivati katastrofu, no sve upućuje na to da iPhone X i nije toliko uspješan koliko je Apple želio.