U Hrvatskoj živi 120 supermilijunaša

  2218
  0

  BROJ ultramilijunaša u svijetu, čija imovina prelazi 50 milijuna dolara, porastao je 10 posto 2017.,  na 129.700, pokazuje novo izvješće konzultantske kuće Knight Frank.

  Imovina tih ultramilijunaša procjenjuje se na 26,4 bilijuna dolara. Godišnji rast od 10 posto znatno je snažniji nego u proteklih pet godina, kada je kumulativna stopa rasta iznosila 18 posto.

  Najveći dio ultramilijunaša, njih  34 posto, nalazi se u Sjevernoj Americi, a Europa unatoč rastu 10 posto više nije na drugom mjestu u svijetu po broju bogataša jer ju je pretekla Azija s 15-postotnim rastom. Knight Frank procjenjuje da će se broj ultramilijunaša u Kini udvostručiti u sljedećih pet godina.

  Podatke o bogatašima po zemljama ove godine Knight Frank nije objavio.

  U Hrvatskoj lani 500 novih milijunaša

  Prema ranijem izvješću, onom iz 2017. godine broj supermilijunaša, s imovinom većom od 30 milijuna dolara, u Hrvatskoj je u prošlom desetljeću porastao 33 posto, dok je u Europi rastao dvostruko manje – 17 posto.

  Prošle godine Hrvatska je dobila 500 novih milijunaša, s imovinom od milijun dolara, ili sedam milijuna kuna, pa ih je ukupno bilo 11.900.

  Prema lanjskom izvješću konzultantske kuće Knight Frank, Hrvatska je imala oko 120 supermilijunaša s imovinom iznad 30 milijuna dolara, a među njima su jedanaestorica s imovinom većom od 100 milijuna dolara.

  Što se tiče različitih vrsta imovine u koje ulažu ultramilijunaša na prvom mjestu su dionice, pa slijede nekretnine, gotovina, private equity fondovi, alternativne investicije, obveznice, zlato i na kraju – kriptovalute.

  Pobrojani su i razlozi besanih noći ultramilijunaša, a na vrhu strahova je terorizam, slijede populizam, cyber kriminal, Sjeverna Koreja, Brexit, zahtjevi za transparentnošću, ali i Donald Trump.